Saaristolaisleipä

 *Postaus on julkaistu vanhan blogini arkistoista


Joulumuistamiset saavat minut tuskastumaan näin joulun alla. Mitä sitä ostaisi, kun kaikilla on jo kaikkea? Itse tehdyt syötävät joululahjat ovat tässä tapauksessa tietenkin aivan must! Tämä on aivan loistava muistaminen esimerkiksi päiväkodin hoitajille ja opettajille. :)

Saaristolaisleipä on ehdoton herkku joulupöytään kalojen ja mätien kaveriksi! Saaristolaisleivät kannattaa leipoa muutamaa päivää ennen joulua. Leivän maku vain paranee, kun se saa maustua jääkaapissa muutaman päivän.


Tällä ohjeella tein leipää ensimmäisen kerran jo joitakin vuosia sitten ja siitä lähtien isosiskoni on joulun alla kysynyt, että teenkö taas saaristolaisleipää. Vinkkinä teille muillekin, että ruisjauhot ja maltaat kannattaa viimeistään nyt ostaa kaupasta, sillä usein juuri sille osastolle iskee kato joulun alla. Itse matti myöhäisenä olen joutunut useamman kerran metsästämään ruisjauhoja kaupoista.

Yhdestä ohjeesta tulee aina kaksi leipää. Leivän voi paistaa oikeastaan missä tahansa pinnoitetussa vuoassa. Itse paistan leipiä joko kakkuvuuissa tai leipävuuissa. Paiston puoli välissä peitin leivät foliolla, että leivän pinta ei tummu liikaa. Ohjeesta poiketen voit korvata osan vehnäjauhoista myös spelttijauhoilla.


Saaristolaisleipä
1l piimää
100g tuorehiivaa
2dl tummaa siirappia
3dl rouhittua kaljamallasta
n.5 dl ruisjauhoa
n. 9dl vehnäjauhoja
2,5tl suolaa

Valmistus
Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää sekaan siirappi, sekä kuivat aineet. Sekoita. Kaada taikina kahteen voideltuun vuokaan ja anna kohota tunti. Paista leipiä 175 asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Mikäli leivän pinta meinaa tummua liikaa, voit peittää leivän foliolla paiston puolivälissä.

Ei kommentteja