Puhutaanko hetki synnytystoiveista?

Synnytystoiveet on asia jotka ovat ajoittain pinnalla odotusryhmissä. Äitiysloman lähestyessä olen itsekin ruvennut miettimään onko minulla tällaisia toiveita. Toisilla lista saattaa olla pitkä, toisilla lyhyt ja yksinkertainen.  Itselläni tilanne on toisenlainen, vaikka olen uudelleen synnyttäjä en ole oikeastaan koskaan kyseistä listaa tehnyt tai sen enempää ajatellut. Minulla ei oikeastaan ole kokemusta normaalisti etenevästä raskausajasta tai synnytyksestä. Minulla ei ole oikeastaan kokemusta mistään normaalista mikä liittyy raskauteen tai vauvan/vauvojen ensimmäiseen vuoteen.


Miettiessäni omia synnytystoiveitani ne ovat oikeastaan varsin yksinkertaisia.

  • Vauvan synnytys alateitse, jos se on mahdollista.
  • Lapsen saaminen ihokontaktiin/rinnalle heti syntymän jälkeen.
  • Kivunlievityksenä ilokaasu, epiduraali, lämpöpussi, kuuma suihku/amme, särkylääke.

Koska taustalla on edellisessä raskaudessa alkava raskausmyrkytys ja b-vauvan syntyminen hätäsectiolla minulle tullaan tekemään synnytystapa-arvio äitipolilla. En siis tällä hetkellä edes tiedä saanko synnyttää alateitse. Toiseksi vauva on tällähetkellä mahassa poikittain, joten jos hän ei suostu kääntymään ajoissa, voi suunniteltu sectio olla edessä senkin puolesta.


Synnytystä lähestyn taustani vuoksi hyvin avoimin mielin. Kaksosten synnytys oli hyvinkin kontrolloitu. Synnytyksen aikana en saanut syödä enkä oikeastaan hirveästi juodakaan sectio"uhan" ollessa päällä. Kalvojen puhkaisun jälkeen kerkesin saamaan vain muutaman oikeasti kipeän supistuksen ennen epiduraalin laittoa. Synnytin a-vauvan selin makuulta ja b-vauvan hätäsectiolla. Synnytyssali oli täynnä kätilöitä, hoitajia ja lääkäreitä. Koska b-vauvalla oli hätätila päällä a-vauvaa synnyttäessä en koskaan saanut kumpaakaan vauvaa syntymän jälkeen ihokontaktiin. Näin vauvat ensimmäisen kerran vasta 4,5 tuntia heidän syntymästä. Siksi yksi tärkein toiveeni onkin saada lapsi rinnalle heti hänen synnyttyä, jos se vain on mahdollista.

Kuva Pixabay

Mikäli synnytys päätetään tehdä sectiolla olen sen asian kanssa täysin ok. Tiedän aiemmasta kokemuksesta miten edistää sectiosta toipumista. Eikä edellinen synnytys jättänyt minulle traumoja. Luotan lääkäreiden ja kätilöiden arvioon tehdä parhaat ratkaisut minun ja vauvan kannalta.

Minkälaisia synnytystoiveita teillä on ollut?

Ei kommentteja